top of page

בירור פריון לגבר ואישה

תחום הפריון הינו תחום צעיר יחסית ברפואה , כאשר פריצת הדרך הטכנולוגית והקלינית של הפריות מבחנה (IVF) החלה רק בשנת 1978. בשנת 1991 חלה פריצת דרך נוספת כאשר החלו לבצע את טכניקת המיקרו מניפולציה בה מחדירים זרע בודד לביצית ובכך ניתן להשיג הריון במקרים של בעיית זרע קשה.

השינויים במבנה המשפחה בעידן המודרני נהנים אף הם מהקדמה הטכנולוגית בתחום הפריון כאשר נשים יכולות להרות באמצעות תרומת זרע וכמו כן ניתן לשמר את הפריון באמצעות הקפאת ביציות/עוברים.

אי פוריות היא בעיה שכיחה יחסית הקיימת אצל כ-15% מהזוגות. בעיית פוריות יכולה להיות אצל בן הזוג או אצל בת הזוג ולעתים קיימות בעיות אצל שניהם. הגורמים העיקריים לאי פוריות אצל האישה הם הפרעות ביוץ ובעיות מכניות בחצוצרות או בחלל הרחם. אצל הגבר בעיית הפוריות מתבטאת במרבית המקרים באיכות זרע לקויה. ב-10% -15 מהזוגות אינה מאובחנת בעיה ספציפית אשר מסבירה את אי הפוריות. גיל האישה מהווה אף הוא גורם חשוב כאשר מגיל 35 לערך קיימת ירידה בפוריות אשר נעשית משמעותית יותר מעבר לגיל 40.

הסיבות העיקריות לאי פריון

  • תת-פוריות הגבר - 45%

  • הפרעות ביוץ - 25%        

  • בעיות מכניות - 15%      

  •  אי פריון "לא מוסבר" - 15%

השלב הראשון במסגרת בירור הפריון הוא שלב אבחון הבעיה. בשלב זה ד"ר הורוביץ יקבל מכם מידע מפורט לגבי הבעיה וההיסטוריה הרפואית שלכם.

בת הזוג תתבקש לבצע מספר בדיקות דם הורמונליות וכלליות טרם הכניסה להריון, אולטרסאונד ובדיקות נוספות במידת הצורך. כמו כן אנו ממליצים לאישה ליטול חומצה פולית באופן קבוע, לבצע בדיקת שד שגרתית אצל כירורג שד (מהשנה האחרונה) ובדיקת פאפ של צוואר הרחם (משלוש שנים אחרונות). בן הזוג יתבקש לבצע בדיקת זרע במטרה לקבל מידע על איכות הזרע. לאחר השלמת הבדיקות הראשוניות ניפגש שוב, נסכם את ממצאי הבדיקות, והרופא ימליץ על תכנית טיפול אישית בהתאם לבעיות שנמצאו.

בדיקות גנטיות

לפני הריון מומלץ לבצע בדיקות סקר גנטי המאפשרות לאבחן האם קיים סיכון למחלות גנטיות קשות שיועברו אל העובר. ברוב המכריע של המקרים ניתן באמצעות הבדיקה לשלול סיכון לאותן מחלות. באותם מקרים מעטים בהם קיים סיכון למחלה אצל העובר, ניתן יהיה לבצע אבחון גנטי לעובר.

 

ניתן לבצע סקר גנטי במסגרת הקופה על פי "גנומטר".

 

בשנים האחרונות נכנסו פאנלים מורחבים מאוד של בדיקות גנטיות שבודקים כ-250 עד 300 מחלות שונות (בהשוואה לכ-10 עד 15 מחלות גנטיות הנבדקות במסגרת הקופה). בדיקות אלו נעשות במימון פרטי ללא החזר מהקופה ועל שני בני הזוג לבצע (עקב שכיחות של 1 אחוז שנמצאת מחלה גנטית).

אולטראסאונד גניקולוגי

בדיקת האולטרסאונד מאפשרת קבלת מידע על הרחם והשחלות. אנו משתמשים בבדיקה זו רבות במהלך טיפולי הפוריות על מנת לעקוב אחר התפתחות הזקיקים בשחלות ומצב רירית הרחם בחלל הרחם. הבדיקה נעשית במרבית המקרים בגישה נרתיקית אשר מאפשרת קבלת מידע מדויק יותר מאשר בדיקה בגישה בטנית.

בדיקת זרע

בדיקת הזרע היא בדיקה חשובה ביותר ומטרתה לברר האם קיימת בעיה באיכות וכמות הזרע העשויה להסביר את אי הפוריות. בבדיקת הזרע אנו מקבלים מידע על ריכוז תאי הזרע, איכות התנועה והמבנה של תאי הזרע.

יש להימנע מקיום יחסים 3-4 ימים לפחות טרם הבדיקה, אך לא יותר מ -7 ימים. דגימת הזרע ניתנת בדרך כלל לכוסית סטרילית.

במידה ובדיקת הזרע איננה מתאפשרת מסיבות הלכתיות, ניתן לאסוף את ההפרשות מהנרתיק לתוך כוס הפלסטיק לאחר תשמיש רגיל וכמו כן, ניתן לקיים יחסים תוך שימוש בקונדום הלכתי המיוחד למטרה זו.

 

לאחר קבלת הזרע לתוך כוס הפלסטיק, יש לסגור את המכסה ולהגיע למעבדת הזרע תוך שעתיים כאשר הכוס צמודה לגוף על מנת שדגימת הזרע תישאר בטמפרטורה הדומה לטמפרטורת הגוף.

צילום רחם וחצוצרות

בדיקה זו מדגימה את מבנה חלל הרחם והחצוצרות, הבדיקה מאפשרת לרופא לזהות בעיות בחלל הרחם כגון הידבקויות, שרירנים, פוליפים ומבנה חריג של הרחם, ובעיקר האם קיימת חסימת חצוצרות והידבקויות באגן באזור החצוצרות. בנוסף למטרה האבחונית יש לצילום הרחם גם אפקט טיפולי ואנו רואים שיעור הריונות גבוה יותר בתקופה שלאחר צילום הרחם. מומלץ לבצע את הבדיקה בימים שלאחר סיום הדימום הוסיתי. אנו ממליצים להימנע מקיום יחסים בלתי מוגנים מזמן הוסת ועד לזמן הבדיקה.

הבדיקה נעשית לאחר הכנסת ספקולום לתוך הנרתיק (מכשיר בדיקה הנמצא בשגרה אצל רופא הנשים, וקרוב לוודאי שנבדקת באמצעותו מספר פעמים) שבאמצעותו ניתן לראות את צוואר הרחם. לאחר מכן יחדיר הרופא צינורית דקה דרך צוואר הרחם אשר באמצעותה ניתן יהיה להזריק חומר ניגוד לתוך חלל הרחם, מחלל הרחם החומר מתפזר לחצוצרות ומשם לחלל הבטן.

לעתים ישנה הרגשת כאב שהינה סובייקטיבית ואינדיבידואלית, ולרוב תלויה בציפיות הנבדקת לכאב. ככלל ככל שתהיי מסוגלת לבצע הרפיה בזמן הבדיקה התהליך יעבור  יותר בקלות. ישנן נשים המדמות את התחושה כהתכווצות הרחם בזמן מחזור. המלצתי היא ליטול משככי כאב כחצי שעה טרם הפעולה על מנת להפחית את הכאב.

היסטרוסקופיה

בדיקה זו מאפשרת תצפית ישירה לתוך חלל הרחם על מנת לבדוק האם יש בעיה תוך רחמית הגורמת לאי פריון ובמידת הצורך לטפל בהמשך. הבדיקה מתבצעת בתנוחה זהה לבדיקה גניקולוגית רגילה. הרופא מחדיר דרך הנרתיק וצוואר הרחם צינורית דקה שבקצה שלה יש סיב אופטי, המאפשר הסתכלות ישירה לתוך חלל הרחם.

לעתים הבדיקה מלווה בתחושת אי נוחות הדומה לכאבי מחזור או לתחושת מלאות בבטן, שמקורה במילוי חלל הרחם בנוזל סטרילי הדרוש להדגמה טובה של חלל הרחם. המלצתי היא ליטול משככי כאב כחצי שעה טרם הפעולה על מנת להפחית את הכאב.

אם יש בבדיקה ממצאים המחייבים התערבות , מבצעים היסטרוסקופיה ניתוחית בהרדמה בבית חולים.

הפריה חוץ גופית - IVF

טיפולי פריון

bottom of page